Ruta 7: Estanys de la Pera

A la Cerdanya els estanys de la Pera han estat durant molts anys un punt de pas de contrabandistes que anaven i venien d’Andorra. Aquests dos estanys es troben a la conca de recepció del riu del Molí, en un petit circ glacial situat a la capçalera de la vall d’Arànser.

Des de les Pollineres (2.140 m) es pren el camí núm. 1 (indicador) de Senders de Cerdanya (rectangles grocs), que ve del Fornell. Aquest camí continua amunt per la dreta i evita un revolt de la pista. Després segueix uns metres cap a la dreta la pista que es dirigeix a Cap del Rec fins que creua per un pont del riu del Molí. A continuació el camí a seguir, per on passa també el GR 11-10 —franges blanques i vermelles, variant del GR 11, sender de gran recorregut que travessa el Pirineu des del golf de Biscaia fins al cap de Creus— i la Ruta dels Estanys Amagats —punts blaus, circuit d’alta muntanya que uneix una sèrie de refugis cerdans i andorrans— se’n desvia a l’esquerra, entra al bosc i travessa a gual el riu del Molí. Més amunt creua dos cops la pista d’accés al refugi d’Estanys de la Pera i recorre el fons de la vall, alternant bosc de pi negre amb clarianes, fins que arriba al peu d’una cinglera granítica per on es precipita un bonic salt d’aigua. A partir d’aquí la inclinació augmenta fins que es retroba la pista poc abans de l’estany petit de la Pera, a l’esquerra. El tossal de la Truita o pic de Perafita, de forma piramidal, destaca al fons. El camí evita la pista per la dreta, travessa unes pastures i arriba al refugi d’Estanys de la Pera (2.357 m, 45 min), guardat a l’estiu, en períodes de vacances i alguns caps de setmana. A l’estany gran de la Pera s’hi arriba per la pista i per un caminet planer a la dreta que hi duu en pocs minuts (2.350 m, 1 h). Val a dir que el topònim la Pera no té res a veure amb una pera (fruita), sinó que es refereix a una pedra com a senyal. Topònims semblants de Catalunya són Peramola, Peralada, Peratallada o Peramea, entre d’altres.

Accés: Des de Martinet es pren la carretera LV-4036 en direcció a Lles, però poc abans d’arribar-hi s’agafa a l’esquerra la que duu a Arànser. Després es continua per una pista asfaltada que puja al Fornell, a la recepció de l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa. A partir d’aquí la pista esdevé de terra, però generalment en bon estat fins al prat Miró i les Pollineres, on hi ha un refugi i una àrea recreativa. Aquest punt és també accessible des de Lles per Cap del Rec. La pista que es dirigeix als estanys de la Pera, en canvi, és tancada al trànsit de vehicles motoritzats.

Inici: Les Pollineres.

Època de l´any: Segona meitat de la primavera, estiu I tardor

Observacions: Si l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa és oberta no es podrà circular per la pista de terra des del Fornell. De tota manera hi ha senyalitzat un camí per a raquetes de neu que en 1 h duu a les Pollineres. No cal dir que aquesta passejada i la posterior fins al refugi d’Estanys de la Pera són altament recomanables.

REF: 38 // Stock: Disponible