Ruta 4: Tosa d’Alp

La Tosa o Tossa d’Alp és potser la muntanya més humanitzada de la Cerdanya pel fet que s’hi troba el domini Alp-2500, el qual engloba les estacions d’esquí de La Molina i de Masella. És molt freqüentada perquè un ventall de remuntadors, entre els quals un telecabina, porten a l’altiplà culminant, on hi ha el refugi Niu de l’Àliga. No obstant això, si se surt una mica de les pistes aquesta humanització desapareix i s’entra en el Parc natural del Cadí-Moixeró. El panorama del cim, d’altra banda, abraça tota la Cerdanya i una bona part de Catalunya.

El camí s’inicia al Pla de Masella i es puja fins a l’aparcament de la coma Oriola (1.940 m). aquest tram és optatiu ja que la ruta es pot iniciar des de coma Oriola directament. Un cop allà cal dirigir-se al clot d’igual nom, però es deixa a l’esquerra la pista d’esquí que el recorre. En el primer replà herbat (2.000 m,55 min) es pren a la dreta un camí al principi desdibuixat pel pas del bestiar. Aquest camí voreja un contrafort calcari i s’endinsa en una pineda de pi negre. Senyalitzat amb fites, de seguida guanya altitud amb pendent pronunciat i constant a través del bosc. Quan se’n surt es troba el prat de la Tosa (2.200 m, 1 h i 35 min), un replà amb roques al voltant. Es gira a l’esquerra i es continua pel fons d’un torrent sec. El cim de la Tosa, amb la seva antena de TV, és visible més a l’esquerra. Es travessen els rasos d’Urús i després, fent llaçades entre el pedregar, s’ateny la carena del serrat de les Pedrusques, des del qual es domina el Moixeró, el Cadí i el Pedraforca. Seguint aquesta carena cap a l’esquerra es troba el cim de la tossa de Das (2.448 m, 2 h 5 min), amb una bona perspectiva del clot de Fontllebrera, a la dreta. Per la mateixa carena, sense obstacles, es baixa al collet on hi ha les restes de la barraca dels Minaires i es travessa l’antiga pista que duia a la Mena, una mina de manganès. S’emprèn l’ascensió final, d’inclinació notable però curta, fins a l’antena de TV i poc després fins a la torreta geodèsica del cim de la Tosa (2.537 m, 2 h 25 min). Des d’aquí dalt, en un dia clar es pot arribar a veure l’antena de Collserola i a ponent sistemes muntanyosos prepirinencs de l’Aragó com el Turbó, el Cotiella o la serra de Guara. Per tornar, agafarem el camí de la dreta i baixarem a la vall. Seguir el camí tota l’estona fins a tornar a la Masella ( 4 h i 50 min)

Accés: Des d’Alp es pren la carretera que duu a la recepció de l’estació d’esquí de Masella.

Inici: Aparcament de la Masella .

Durada total: 5 hores

Època de l´any: Primavera, estiu i tardor.

Observacions: A l’hivern és una ascensió un xic dura per la inclinació del pendent nevat, amb un tram final on, si la neu és molt dura, seran útils el piolet i els grampons.

REF: 4 // Stock: Disponible