Ruta 3: De Bellver a Puigcerdà

Ruta circular.

Sortint de Bellver de Cerdanya (rotonda a la N-260), passant per Bolvir, Puigcerdà, Soriguerola, Sanavastre, Sansor, Baltarga, i tornant a Bellver.

Trobareu fonts a Bolvir, Sanavastre i Sansor.

Sortim de la rotonda a la cruïlla entre les carreteres N-260 (La Seu d’Urgell – Puigcerdà) i LP-4033 d’entrada a Bellver de Cerdanya (Pont de Bellver

sobre el Segre).

Agafem la carretera N-260 en direcció Puigcerdà i marxem del poble de Bellver. Deixem a l’esquerra la cruïlla amb el poble de Cortàs. Arriben a la rotonda, deixem la primera sortida que ens portaria al túnel del Cadí i agafem la segona sortida direcció Puigcerdà. Passem per davant del càmping Bellver i a la següent corba, a l’Estret d’Isòvol, ja veiem a la dreta una petita presa al riu Segre.

En aquest punt deixem la carretera i agafem el camí a la dreta, és el “Camí Ral”. Si no deixem aquest camí arribarem a Puigcerdà. Aquest camí està senyalitzat com a “Camí de Sant Jaume” amb unes senyals blaves que nosaltres seguirem en direcció contrària fins a Puigcerdà.

Al principi el camí segueix el curs del riu Segre. Passarem primer per una gravera abandonada i després arribarem al Santuari de la Mare de Déu de Quadres.

El camí es va separant del riu Segre i comença a agafar un lleuger desnivell. Arribem a la carretera N-260 que haurem de creuar amb molta cura ja que el trànsit és molt intens.

En creuar estem al poble de Bolvir. A partir d’aquí hi ha un bon tram de l’itinerari que és camí asfaltat.

Pujarem vers l’esquerra seguint els antics carrerons fins arribar a la Capella de la Mare de Déu de l’Esperança. Seguirem pujant i d’immediat arriben a l’Església de Santa Cecília de Bolvir. Sortim del poble i ens trobem una bona pujada que ens porta al Santuari de la Mare de Déu del Remei.Seguim, ara planejant, per dins d’una urbanització de luxe fins que veiem a primer terme Sant Martí de Cerdanya i al fons el perfil de Puigcerdà.

Passem per Sant Martí de Cerdanya, ens trobem amb la cruïlla amb la carretera GIV-4035, i creuem el pont de Sant Martí. Passem per sobe la línia de ferrocarril i un cop a Puicerdà passem per un polígon industrial i passem per davant de la seva estació de tren.Seguim vers una de les seves nombroses rotondes. Creuada la rotonda estem dins un nou polígon industrial que hem de creuar i agafar el camí de l’ermita de Sant Marc, deixant-la a la dreta, després passem pel costat d’un club de golf i seguim fins arribar al riu Segre, que creurem per un pont modern. Tot just passat el pont girem a la dreta seguint la carretera fins que trobem una cruïlla a la dreta on surt un camí de terra que agafarem. El seguim fins arribar a un una cruïlla de camins on hi ha un gual i un petit pont sobre el Segre. Quan estem al punt on tenim la cruïlla cap a Queixans a l’esquerra sortim vers la dreta, saltem una valla, atravessem una finca i baixem vers un túnel que atravessa la carretera i la via del tren per sota, fins arribar al camí lateral de la carretera E-9.

L’única dificultat és que aquesta drecera, en no ser transitada està en molt mal estat.

Seguim el lateral fins haver passat la cruïlla amb la GIV-4034, a pocs metres a l’esquerra hi ha un túnel que ens permet passar per sota la E-9.

Un cop passat el túnel agafem la carretera vers l’esquerra. Passem pel costat del Mas Soriguera i seguim fins arribar a Soriguerola. Aquí entrem a la urbanització per veure l’església de Sant Martí de Soriguerola. Tornem a la carretera per seguir-la, atravessant el golf vigilant amb les boles perdudes.

Arribem a Sanavastre. Aquí tenim una font on omplir les cantimplores i tenim l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre. Sortim del poble i comencem una pujada per la carretera. Agafem un camí a la dreta i arribem a l’estany de Sanavastre que rodegem des de l’alçada. Seguim el camí que passa per sota el cementiri, per sota una pedrera i per sota una urbanització i girem a la dreta, agafant la baixada vers el Segre. Un cop al riu tornem a pujar i arribem a Sansor. Aquí tenim una altra font, amb taula i bancs per fer una menjada. Atravessem el poble i agafem el camí vers Baltarga, camí en mal estat i amb forta pujada. Quan arribem dalt del coll ens girem i observem la ruta que hem seguit. Baixem el coll i arribem a Baltarga. Aquí podem observar autèntiques cases ceretanes, amb parets arrebossades i cobertes amb teula ceràmica àrab, i al costat podrem observar les noves urbanitzacions,

pessebres amb parets de pedra vista i coberta de pissarra, tota una arquitectura falsa.

També podrem gaudir de l’església de Sant Andreu de Baltarga

Seguim per un carrer paral·lel a la carretera C-16 fins arribar al final del poble. Aquí atravessem la carretera per la cruïlla que ens porta a la carretera LP-4033 que va a Bellver de Cerdanya. Seguirem la carretera fins atravessar Bellver i arribar al punt de sortida.

REF: 3 // Stock: Disponible